středa 17. srpna 2016

Hvězdárna Rokycany

Noc ze 4. na 5. června jsme společně s Broučky strávili na hvězdárně v Rokycanech. Její ředitel pan Halíř i jeho kolegyně se nám věnovali opravdu ukázkově.
Nejdříve jsme se seznámili s dalekohledy a tím, co se jimi sleduje, pak jsme se podívali na Slunce pomocí projekce přes dalekohled i přímo přes ochranná skla. Potom jsme si vyzkoušeli odpalování raket na reaktivní pohon a jelikož nás to vysílilo, následovalo opékání buřtíků - a také tedy vyndavání klíšťat. V mezičase jsme se ubytovali do pěti krásných zánovních chatek. No a protože přímé pozorování noční oblohy nám zhatily mraky, měli jsme možnost si letní oblohu prohlédnout alespoň pomocí počítačové simulace.
V obchůdku jsme si nakoupili na památku pohlednice s vesmírnými objekty i jiné krásy a pomalu se uložili ke spánku.
Ráno po snídani jsme se na hvězdárně rozloučili a vyrazili každý "po svých". Zatímco Broučky čekal výstup na rozhlednu Kotel, my, Velbloudi, jsme absolvovali stopovačku na astronomická témata. Tu pro nás připravil Martin Vávra jako úkol na rádcovský kurz. Moc se u povedla a zavedla nás na krásné místo nad rybníkem.
No a pak už jen vláček a cesta zpátky do náruče milujících rodičů....Poslední výprava letošního roku byla u konce a nezbývalo než začít trénovat na závěrečný program...

Žádné komentáře:

Okomentovat